vineri, 7 iunie 2013

Afaceri cu suflet



Interviu cu Alexandra Stoica, Manager Executiv la SC DAS ENGINEERING GRUP SRL

Atunci cand o intalnesti pentru prima data  pe Alexandra Stoica te uimeste eleganta, modestia, delicatetea si tineretea ei. Dincolo de acesta apariție se afla o femeie puternica, inginer de instalatii ca profesie, având o serioasa experiența profesionala. Atunci când o cunoști mai bine, intalnesti un om harnic, organizat, logic, riguros, mereu ocupat, serios in tot ceea ce face, dornic de a lucra cu specialiști, fiind ea insasi un profesionist in domeniul propriu de expertiza. Ferma, dar mereu amabila, ea detine si conduce alaturi de sotul ei, Doru Stoica, una dintre cele mai mari firme de instalatii.

Având o dorinta continua de a se perfectiona si de a avea o viziune cât mai completa asupra lucrărilor la care se angajează, Alexandra Stoica este atat inginer diplomat, absolventa a UTCN, Facultatea de Constructii, sectia Instalatii, cât si economist, fiind absolventa a UBB Cluj, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, sectia Management. Cea mai recenta diploma a sa este cea de economist MBA, emisa de EMBA WU UNIVERSITY Viena, unde a avut printre colegi manageri de mari companii din toată Europa.


Din 2003 pana in prezent ea ocupa funcţia de Manager Executiv al SC DAS ENGINEERING GRUP SRL, Cluj-Napoca, o companie care are ca si obiect de activitate proiectarea si execuția de lucrari de instalatii in constructii. Activităţile şi responsabilităţile ei principale sunt legate de   coordonarea activitatii de proiectare si executie de instalatii sanitare, electrice si termice pentru constructii civile, comerciale si industriale, având un palmares impresionant de lucrări realizate in toată tara.
Vorbitoare a mai multor limbi străine (engleza, franceza, germana), Alexandra Stoica dovedește si in limba maternă abilitati excelente de comunicare, dar si competente si abilitati sociale, cum ar fi spiritul de echipa, capacitatea de motivare, sau spiritul creativ. Hobby-urile sale dezvăluie latura sa sensibilă si aptitudinile artistice: scrisul, muzica, lectura, dansul si inotul fiind preferatele sale.

Care sunt principalele dumneavoastră atribuții din punct de vedere al activității ca Manager Executiv la SC DAS ENGINEERING GRUP SRL, una dintre cele mai mari firme de profil?
Alexandra Stoica Este vorba de conducerea, coordonarea si organizarea activitatii firmei in vederea indeplinirii obiectivelor şi sarcinilor stabilite. De asemenea de organizarea eficienta a propriei activitati pentru indeplinirea obligatiilor profesionale. Toate acestea necesita abilităti de leadership, capacitate de sinteza si analiză, si bineinteles capacitati decizionale. Cred ca am reușit sa avem o echipa bine sudata, profesionista, serioasa in tot ceea ce face, iar bunul renume al muncii noastre este o dovada in acest sens.

Dincolo de abilitatile manageriale, care ar fi principalele competenţe şi aptitudini tehnice de care aveți nevoie in munca dumneavoastră de fiecare zi?
Alexandra Stoica As putea spune ca e vorba de aptitudinile dobandite in cei sapte ani de experienta profesionala ca inginer in instalatii. Portofoliul de lucrari de executie si proiectare in instalatii pentru constructii al firmei noastre, SC DAS ENGINEERING GRUP SRL, cred ca vorbește de la sine. Buna cunoastere a legislatiei, normativelor si normelor tehnice in vigoare si corecta aplicare a acestora in activitatea de executie si proiectare ar putea fi una dintre ele. De asemenea, gasirea unor solutii tehnice concrete pentru diverse situatii aparute in productie şi proiectare in conformitate cu situatia reala, respectind reglementarile tehnice si cerintele beneficiarilor. O buna cunoastere a proceselor de control al calitatii este si ea imperios necesară in domeniul nostru de activitate. De asemenea, nu trebuie uitate competenţele şi aptitudinile de utilizare a calculatorului. Aceastea presupun activitatea de proiectare asistata pe calculator in instalatii pentru constructii, incluzind utilizarea unor programe de proiectare, desenare si tehnoredactare computerizata, dar si intocmirea unor aplicatii de calcul si dimensionare a unor elemente de instalatii utilizind diverse programe pe calculator. Este o munca complexa, care presupune mult efort, dar in acelasi timp este o profesie foarte frumoasa.

Va rog sa ne enumerati câteva dintre lucrările care fac parte din portofoliul companiei dumneavoastră, atât pe partea de proiectare, cât si pe cea de execuție de instalatii.
Alexandra Stoica Compania SC DAS ENGINEERING GRUP SRL a realizat lucrari de instalatii pentru investitii de interes public major dintre care as putea sa amintesc:
• CLUJ ARENA – STADION MUNICIPAL LA STANDARDE INTERNATIONALE si
• UNITATE DE CANTONAMENT, RECUPERARE FIZICA SI TRATAMENT, CENTRU DE  TRAINING in com JUCU – beneficiar CONSILIUL LOCAL CLUJ
• RESTAURAREA CLADIRII MONUMENT ISTORIC CAZINO SI A PARCULUI CENTRAL SIMION BARNUTIU CLUJ NAPOCA – beneficiar CONSILIUL LOCAL CLUJ
• EXTINDERE AEROGARA PASAGERI, Cluj-Napoca – RA AEROPORTUL INTERNATIONAL CLUJ NAPOCA
• PIETE AGROALIMENTARE FLORA, HERMES, ZORILOR – beneficiar Consiliul Local Cluj
• PARCAJE SUPRATERANE : zona AUREL VLAICU, ALEEA BAISOARA si FABRICII , MULTIPLEX LEUL
De asemenea, a realizat si lucrari de instalatii pt cladiri civile: administrative, rezidentiale, birouri sau industrial dintre care am sa enumar doar cateva representative:
· ANSAMBLU DE LOCUINTE SOCIALE STR TIMISULUI, BLAJULUI, RODNEI- 26 imobile de locuinte – un proiect al Municipalitatii Cluj Napoca;
· CASA REAL ESTATE  - ANSAMBLUL REZIDENTIAL BELLA PARK – 24 case
· HOTEL GOLDEN TULIP, HOTEL S+P+6 E  - SC PRITAX INVEST, Cluj-Napoca
· BEST WESTERN FUSION HOTEL , HOTEL S+P+5 E  - loc. FLORESTI,  jud Cluj
· CLINICA DE DIALIZA NEFROMED-  Cluj Napoca, jud. Cluj,
· IMOBIL DE BIROURI IMBS MOARA – beneficiar Grup 4 Instalatii -  Loc. Cluj Napoca
· IMOBIL DE BIROURI AMERA TOWER–Loc. BACIU , jud.Cluj
·AMENAJARE SPATII COMERCIALE ; ZARA, BERSKA, PULL& BEAR, STRADIVARIUS, OYSHO, OVIESSE, PIAZZA ITALIA -  POLLUS CLUJ, BANEASA MALL BUCURESTI, CITY PARK MALL CONSTANTA, EXTINDERE IULLIUS MALL IASI , UNIREA SHOPPING CENTER BUCURESTI, IULLIUS MALL TIMISOARA
· Hală producţie tricotaje SC SOMESUL SA Cluj Napoca
· REABILITARE PASAJ PIETONAL – loc. Satu Mare – beneficiar Primaria Municipiului Satu Mare
· RETELE DE ALIMENTARE CU APA POTABILA a localitatilor Unguras si Valea Ungurasului (40 km) din sursa de apa Tarnita – Beneficiar Consiliul Local Unguras

Va rog sa ne vorbiti despre doua dintre lucrările reprezentative recente enumerate mai sus ale SC DAS ENGINEERING GRUP SRL, si anume proiectarea instalatiilor (termice, de ventilare, climatizare, sanitare, electrice) pentru refacerea la standarde internaționale a Stadionului Municipal Ion Moinea din Cluj Napoca (actualmente Cluj Arena) si pentru renovarea cladirii Cazino din Parcul Central din aceeași localitate.

Alexandra Stoica Participarea prin proiectarea tuturor instalatiilor la realizarea la  standarde internaționale a Stadionului Cluj Arena este unul dintre lucrurile cu care ne mandrim. Stadionul Cluj Arena este situat in partea centrala a orasului Cluj-Napoca si poate gazdui pe langa meciurile de fotbal si competitiile sportive, o diversitate mare de evenimente sociale. Tehnologie de ultima generatie la echipamentele electronice, gazon si teren de calitate superioara, parcare subterana, sistem complet anti incendiu, plus amenajarile foarte moderne din exteriorul stadionului  fac din Cluj Arena o constructie reusita. Dintre dotarile tehnice ale stadionului Cluj Arena trebuie mentionate: 30 328 locuri pe scaune (628 VIP clasa business, 745 VIP clasa standard si 86 de locuri High VIP; 30 de locuri pentru persoanele cu handicap); pista de atletism cu 8 culoare, acreditata; pista pentru antrenamente juniori, de 80 de metri; 2 tabele de scor electronice (60 de metri patrati fiecare); 52 de metri patrati destinati reclamelor; parcare subterana pentru peste 300 de masini; nocturna terenului cu iluminare in patru trepte care ofera conditii optime pentru transmisii in format HD; sistem de supraveghere video cu peste 100 de camere in toata incinta stadionului.

 Clădirea Cazino, cladire istorica reprezentativa pentru orasul Cluj-Napoca, avand de asemenea un amplasament de exceptie, a fost restaurata si transformată recent (in luna mai a.c) în pavilion expoziţional. În incita acesteia vor avea loc expoziţii, festivităţi culturale, recitaluri dramatice sau muzicale, sau primiri oficiale. Clădirea restaurată şi modernizată are 12 spaţii pentru susţinerea evenimentelor culturale pe o suprafaţă de 602,8 mp (prevăzute cu 150 de scaune), 22 anexe pe o suprafaţă de 255,06 mp (camere de catering, pregătire evenimente, întreţinere). În acest sens s-au efectuat lucrări precum: refacerea faţadei exterioare şi a elementelor decorative specifice clădirilor în stil eclectic într-o formă apropiată de cea originală; recompartimentarea spaţiului interior şi amenajarea acestuia în scopul susţinerii de evenimente; reabilitarea şi racordarea la sistemele de utilităţi, precum şi extinderea instalaţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor culturale în condiţii optime; amenajarea unui sistem de iluminat arhitectural pentru punerea în evidenţă a clădirii monument istoric Cazino; facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi; amenajarea zonei din jurul clădirii în vederea creării unei vizibilităţi adecvate unui monument istoric. Asa cum se vede din lucrarile mai sus mentionate cladirea a fost reabilitată şi modernizată cu instalaţii electrice, sanitare, termică, apă şi canalizare, cu un sistem de iluminat arhitectural şi 2 amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, proiectarea tuturor aceastor instalatii fiind partea noastra de contributie la proiect.

Cum reusiti sa imbinati in mod armonios viata de familie si cea profesionala?
Alexandra Stoica Deoarece compania SC DAS ENGINEERING GRUP SRL face parte la fel de mult din viata mea, cat si din cea a sotului meu, cred ca fiecaruia dintre noi i se par naturale eforturile celuilalt: grija fata de clientii nostri, timpul petrecut la munca, efortul constant de a fii cat mai competitivi pe piata si de a avea rezultate cat mai bune. In acelasi timp, cautam sa petrecem timp de calitate impreuna, dincolo de obligatiile de servici.

Activitatea caritabila si de voluntariat ocupa si ea, in mod impresionant, un loc aproape la fel de mare ca si cea de business in viața dumneavoastră. Care este cel mai recent eveniment la care ati participat?
Alexandra Stoica În 29 mai, Şcoala Internaţională Cluj a organizat, împreună cu Grupul de Afaceri Britanic din Transilvania, “Jubileul de diamant al Reginei”. Evenimentul a avut loc în proaspăt renovatul Casino din Parcul Central (la a carui infatisare actuala am avut si noi cotributia propie) şi a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. La eveniment au fost prezenţi Excelenţa Sa, Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii în România, Dl. Nigel Townsend, Presedintele British Council şi mulţi alţi oaspeţi de onoare. Un grup de elevi a pregătit lucrări de artă pentru licitaţia silenţioasă si bineinteles ca am achiziționat si eu unul. Fondurile adunate astfel vor fi folosite pentru susţinerea Echipei Paraolimpice Române, precum şi a Fundaţiei Little People. Pentru susţinerea fondului de burse al şcolii s-au vândut brioşe simbolice care au constituit, la final, marele tort al Majestatii Sale.

Am înțeles ca, alături de Asociația Femeilor de Afaceri Cluj din care faceți parte, ati luat parte activa la o serie de evenimente caritabile. Ce v-a detreminat sa faceți acest lucru si in ce mod v-ati implicat efectiv?
Alexandra Stoica Cred cu tarie in responsabilitatea sociala, in efortul de a întoarce societății din ceea ce ea îți oferă ție. Cred ca dorința constanta de a-i sprijini pe cei aflați in momente mai dificile este ceva firesc si ar trebui sa ne caracterizeze pe fiecare. Împreuna cu doamnele extraordinare din AFA am încercat sa facem acest lucru prin acțiunile noastre, si de aceea sunt fericita sa fac parte dintr-un grup pe cat de ocupat sa dezvolte afaceri de succes, pe atât de inimos.
De exemplu, anul trecut in decembrie, zeci de oameni inimosi au fost prezenti la Balul de Caritate “AFA în Tara Minunilor”. In total ne-am strans 250 de persoane si au fost donati peste 50.000 de lei pentru 100 de familii clujene aflate in nevoie. Cu ocazia Sărbătorilor ne-am propus să aducem zâmbetul pe buzele a o sută de copii şi bătrâni pe care viaţa i-a pus la încercare. A fost un efort colectiv extraordinar, coordonat ca intotdeauna fara cusur de presedinta asociatiei, doamna Mihaela Rus. Colegele mele au vizitat fiecare familie în parte, iar întâlnirile au fost copleşitoare. Întâlnirea cu cele doua familii pe care le-am vizitat personal a fost si pentru mine plină de invataminte.
Cu ocazia venirii primăveri, in cadrul proiectului “Ore în dar” al AFA Cluj (proiect derulat săptămânal, pe parcursul intregului an, sub coordonarea colegei noastre Edit Todoran) copiii defavorizaţi din Asociaţia Familia Regăsită au realizat, împreună cu noi, un număr impresionant de mărţişoare care au fost scoase la vânzare. Banii strânşi din vânzarea mărţişoarelor, alaturi de alte donatii personale ale noastre vor fi folosiţi pentru îndeplinirea obiectivului “Vreau şi eu la mare”, prin care umărim ca toţi copiii din AFR să meargă  în această vară, în vacanţă pe litoral.
Un alt proiect de suflet, initiat de Radio Cluj si sprijinit de AFA Cluj (prin efortul Renatei Brumaru), la care SC DAS ENGINEERING GRUP SRL a luat parte activa, a fost “Casa celor 7 copii din Sannicoara”. Este vorba de renovarea, extinderea, si utilarea completa a unei case pentru o familie nevoiasa cu noua suflete, sapte copii si doi părinți, la care am participat si noi cu donarea materialelor de construcții si instalatii, si cu transportul celor necesare. A fost din nou un efort colectiv impresionant la care am fost fericiti sa putem lua si noi parte.

Care sunt planurile dumneavoastra de viitor?
Alexandra Stoica Planurile mele de viitor se leaga de fapt de una dintre cele mai recente lucrări despre care v-am vorbit si anume participarea la reconditionarea  cladirii vechiului Casino din Parcul Central din Cluj Napoca. Aceasta lucrare mi-a trezit interesul spre un domeniu extraordinar si anume reconditonarile de clădiri istorice. Mi-as dori sa ma specializez in viitorul apropiat si in aceasta directie care imi oferă o adevarata provocare.

Interviu realizat de Cristina Mihaela Pop
Foto: Cristina Mihaela Pop, Vlad Blaga, Radu Padurean, Alexandru Demeter, arhiva personala

iunie 2012
Business Woman Magazine