vineri, 7 iunie 2013

CUM SĂ PREVENIM DIABETUL ZAHARAT?

















Acest articol se înscrie într-un demers personal mai larg de a susține, pe cât mai multe căi posibile, importanța informarii în ceea ce priveşte prevenţia diabetului. L-am cunoscut pe domnul prof.dr. Nicolae Hancu în calitate de pacientă a sa. Dincolo de poziţiile deţinute în specializarea sa: preşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; preşedintele Comisiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Ministerului Sănătăţii; preşedinte al Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, şeful Centrului Clinic de Diabet, profesor şi şeful Catedrei de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Hatieganu", un numar impresionant de premii, distinctii si titluri obtinute de-a lungul carierei subliniază înca o dată profesionalismul său, dar şi succesul multiplelor sale activităţi şi preocupări. Pe mine personal m-a impresionat încă de la început atenția extraordinară pe care o oferă fiecărui caz în parte. La fel de impresionantă mi s-a părut lupta lui continuă și neobosită de a-i face pe oameni conștienți de seriozitatea problemei cu care se confruntă, dar și de posibilitățile incredibile pe care o viață echilibrată, o dietă sănătoasă și multă mișcare le pot aduce in viața fiecăruia. Vă invit să cititi cu atenție rândurile ce urmează, căci v-ar putea schimba viața, așa cum mi-a schimbat-o și mie în bine întâlnirea cu un specialist în adevăratul sens al cuvântului.

Cristina Mihaela Pop


Diabetul zaharat este o boală caracterizată prin creşterea concentraţiei glucozei în sânge la valori de peste 125 mg/dl (hiperglicemie), datorită scăderii secreţiei sau ineficienţei insulinei. În lipsa unui tratament corespunzător, diabetul produce multiple complicaţii: cardiace, oculare, renale, la nivelul picioarelor sau a nervilor periferici. Un bun tratament previne apariţia acestor complicaţii. Diabetul zaharat tip 1 apare în general până la vârsta de 30-35 de ani, iar diabetul zaharat tip 2 debutează mai frecvent după această vârstă, este cel mai frecvent (95% din cazuri) şi, din fericire, poate fi prevenit.

Diabetul zaharat tip 2 este precedat de o lungă perioadă numită prediabet şi caracterizată prin valori ale glicemiei cuprinse între 100-125 mg/dl. Drumul de la prediabet la diabet este foarte scurt, dar poate fi oprit. 

Ce trebuie să facem? Cum putem preveni diabetul zaharat tip 2?

Prima iniţiativă se referă la depistarea persoanelor cu prediabet (care au glicemia cu valori cuprinse între 100-125 mg/dl). De regulă acestea sunt:

· Membrii ai unei familii în care există deja cazuri de diabet (rude de gradul I)

· Obezii sau supraponderalii

· Persoanele sedentare, cu hipertensiune arterială sau cu valori crescute ale trigliceridelor în sânge (peste 150 mg/dl)

· Persoane cu boli cardiovasculare, cum este cardiopatia ischemică, cei care au avut un infarct miocardic sau au suferit revascularizări (implantare de stent-uri) sau operaţii de tip by-pass

· Persoanele care au avut accidente vasculare cerebrale

· Femei care au născut copii cu greutatea mai mare de 4.5 kilograme.

Adesea, la o persoană se întâlnesc mai mulţi factori din cei descrişi anterior, ceea ce amplifică riscul de diabet.

După ce depistăm persoanele cu risc crescut pentru diabetul zaharat tip 2, sugerăm următoarele:

· Scădere în greutate cel puţin 8% din greutatea iniţială. Aceasta se poate obţine prin:

o Reducerea aportului zilnic de calorii, grăsimi saturate (prin înlocuire cu uleiuri vegetale), grăsimi de tip trans- şi a dulciurilor concentrate.

o Creşterea consumului de fructe, cereale integrale şi legume, în special a celor cu frunze verzi.

· Produsele lactate (cu conţinut redus de grăsimi) au efect protector faţă de apariţia diabetului zaharat tip 2.

· Creşterea regimului de activitate fizică. Noi sugerăm:

o Mersul pe jos în ritm moderat sau rapid (în funcţie de gradul de antrenament) cel puţin 30 minute zilnic 

o Insistăm ca încălţămintea să fie comodă, tip sport

o Mersul pe jos poate fi înlocuit acasă cu mersul pe bandă sau pe bicicleta de cameră. Atenţie! Chiar şi în aceste situaţii trebuie să purtaţi pantofi sport!

· Somnul odihnitor de 7-9 ore pe noapte, din care o oră înainte de miezul nopţii ajută în lupta împotriva diabetului zaharat tip 2, la fel ca

· Starea de nefumător. 


Oamenii de ştiinţă din Finlanda şi S.U.A. au reuşit prevenirea diabetului zaharat tip 2 prin aceste metode la aproximativ jumătate din persoanele cu prediabet. Tot ei au descoperit că la prevenirea diabetului ajută şi consumul zilnic a 3-4 ceşti de cafea şi a 1-2 porţii de alcool (1 porţie înseamnă 150 ml vin sau 300 ml bere sau 30 ml tărie). 

În concluzie,

Diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit. Pentru aceasta este important să depistăm prediabetul, iar dacă glicemia pe nemâncate este între 100-125 mg/dl, trebuie să respectaţi recomandările noastre pentru a nu intra în familia tot mai numeroasă a celor care au diabet zaharat. 


Important! 

· Diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit 

· Cea mai eficientă modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2 este adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Acesta presupune: 

o o alimentaţie echilibrată, evitarea grăsimilor, a dulciurilor şi a abuzurilor alimentare, 

o efectuarea regulată a exerciţiului fizic (cel puţin 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi), 

o renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool. 

· Aceste măsuri sunt uşor de realizat şi sunt extrem de eficiente în prevenirea diabetului zaharat tip 2, a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare 




Profesor Dr. Nicolae Hâncu, Şef Lucrări Dr. Cristina Niţă

Business Woman Magazine