miercuri, 5 mai 2010

Anuar 33 Romanian Business Women Hall of Fame

Interviu - Simona Baciu ISC

Accesoriul preferat: Eşarfa
Parfumul preferat: Chanel - Mademoiselle
Masina preferata – sport, suv sau limuzina: SUV
Marca de ceas preferata: Maurice Lacroix
Locul de vacanta favorit: Cabana noastră de la Muntele Băişorii
Hobby: Cititul, înotul, tenisul şi muzica bună
Motto-ul de business al dvs: “Make today count”
Expresia cea mai des folosita: „Have a happy day !”
Filmul prefarat: „Love story”
Cartea preferata: „The Courage to Teach” – Parker J. Palmer
Preferati masina cu sofer sau fiti dvs la volan: Eu prefer să conduc
Femeia de afaceri pe care o admirati: Mariana Gheorghe – CEO Petrom

1. S-a tot vorbit despre ultimul an de zile ca despre un an dificil. Unii oameni de afaceri au declarat in presa ca a fost cel mai greu an din cariera lor, altii au inchis business-urile. Cum ati vazut dvs anul 2009 si inceputul din 2010, ca o perspectiva generala asupra economiei românesti?

2009-2010 dacă mă gândesc din prisma cuvântului criză, pentru mine personal a însemnat oportunitate – ceea ce însemna de fapt acest cuvânt în greaca veche. Fiind obişnuită să văd partea plină a paharului, am decis să mă uit care sunt oportunităţile pe care nu le-am văzut înainte şi să redescopăr în sistemul meu de valori ce este cu adevărat important pentru mine. Aş putea spune, că a fost un an în care am învăţat multe despre mine şi despre cei cu care lucrez. Am învăţat de asemenea să apreciez paşii mici, micile succese, care sper în viitor să fie tot mai mari.
În ceea ce priveşte economia românească, cred că a fost pentru toată lumea un an de reflexie şi de revizuire a politicilor pe care le promovează.


2. Care a fost cea mai grea decizie de business pe care a trebuit să o luati în ultimul an? În ce a constat dificultatea acestei decizii?

Cea mai grea decizie a fost studierea oportunităţii lansării unui proiect nou, chiar foarte nou pentru Cluj, deschiderea Liceului Internaţional, într-un an în care lucrurile au stagnat sau chiar mai rău, au regresat mult. A fost greu să luăm o decizie, având în vedere investiţia mare în baza materială şi în dezvoltarea resursei umane. Surprinzător, am găsit susţinerea şi încurajarea Bordului şcolii, cât şi a comunităţii.
Ce am învăţat: Într-un an dificil, de criză, când priorităţile ni se schimbă uneori total, este că investiţia în educaţia de calitate este una sigură, în formarea viitorul unei naţiuni.

3. Privind retrospectiv, considerati că aţi fost mai optimista sau mai pesimistă cu privire la evolutia economiei decât a dovedit evolutia concretă a lucrurilor?

Eu cred, că lucrurile bune durează. Este doar o problemă de rearanjare a valorilor şi a priorităţilor fiecărei companii, fie că este de stat sau privată. Evoluţia economiei depinde de fapt de fiecare dintre noi.


4. Care considerati că a fost cea mai inspirata decizie de business sau schimbare pe care ati initiat-o in ultimul an? Credeti ca ati fi ajuns la aceasta initiativa sau schimbare si intr-un climat economic normal, sau criza a fost un catalizator?

Reorganizarea managementului a fost decizia cea mai inspirată, care ne-a condus să obţinem succese. Asumarea responsabilităţii şi munca în echipă este ceea ce a caracterizat schimbarea în şcoala noastră.

5. Cat de mult s-a reflectat in propriul business caderea economica, si ce forme concrete a luat acest impact asupra propriului business?

Investiţia în educaţie, fie că este în sistem particular sau de stat, reprezintă o prioritate pentru părinţii care doresc să ofere copiilor lor un viitor sigur. Pe de altă parte programul de burse pentru copiii proveniţi din medii dezavantajate, a întâmpinat unele dificultăţi în atragerea de noi parteneri.

6. Considerati că criza economica schimba atitudinea oamenilor, la nivel de consum? Dar la nivel de decizii de business?

Cred că criza economică ne ajută şi ne învaţă să ne gândim de două ori înainte de a face o investiţie, de a cumpăra un bun de larg consum, şi de ce nu, în general la nivelul de a lua orice decizie.

7. Care este cea mai stranie decizie de business la care ati fost martora, in relatia cu vreun client, furnizor, partener de afaceri?

Aş răspunde la întrebarea dumneavoastră gândindu-mă la regula de aur: ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu face.
M-a întristat în mod deosebit lipsa de integritate a unora, care fac educaţie şi care ar trebui să promoveze o viaţă bazată pe valori: respect şi responsabilitate. Copierea integrală a programului de pe siteul nostru şi a pliantelor şi promovarea lor ca şi programe proprii de către alte instituţii particulare, mi s-a părut inadmisibilă.


8. Exista lucruri care pot balansa printr-un aport de frumos si de bine, situatia tensionata din societate? Cu ce va umpleti sufletul, cu ce va reincarcati bateriile?

Trăind în mijlocul copiilor, bateriile mele se încarcă în fiecare moment cu zâmbetul lor, dar şi cu muzica, pe care o ascult atât în maşină, acasă şi în şcoală.

9. Va place sa conduceti automobilul? Va considerati un sofer prudent, sau mai degraba sportiv? Seamana in vreun fel stilul de a conduce automobilul cu stilul de a face afaceri? Sau dimpotriva, sunt foarte diferite?

Mi se pare o întrebare deosebit de interesantă, pentru că dacă mă întrebaţi pe mine, eu zic, că stilul meu este sportiv. Soţul meu ar spune cu totul altceva J. Da, cred că este asemănare între modul în care conducem maşina şi ne conducem propriile afaceri.

10. Se mai poate vorbi despre succes in business, la nivelul anului 2010? Daca da, cum l-ati cuantifica, si care ar fi definitia succesului, in acceptiunea unei noi lumi pe care o dimensioneaza noile realitati economice?

Cred că despre succes se poate vorbi oricând. Cu atât mai mult în 2010, când au fost atât de multe provocări şi peste care unii am reuşit să trecem cu succes. Succesul pentru mine se măsoară zilnic şi îl simt cu adevărat seara, când mă întorc acasă alături de familie uneori obosită, dar fericită. Eu măsor succesul atât în lucrurile mici, cât şi în lucrurile mari, depinde numai de unde ne uităm.

11. Care considerati ca sunt cele mai importante oportunitati, in momentul de fata, pentru compania dvs? Dar pentru piata, in general?

Cele mai importante oportunităţi le oferă oamenii însuşi. Cred că trebuie să acceptăm că timpurile se schimbă şi noi ne schimbăm odată cu ele.
Pentru mine investiţia în oameni, în dezvoltarea profesională şi personală a angajaţilor este ceea ce va face schimbarea, pe care o aşteptăm cu toţii. Cred sincer, că viitorul nostru se va transforma dintr-un banal slogan “life long learning”, într-o realitate.

12. Exista investitii pe care le-ati sistat, sau pe care dimpotriva, le-ati accelerat, in noul context economic?

Nu aş spune, că am sistat, aş spune doar, că am avut o politică de revizuire a tuturor activităţilor şi a strategiei pe termen lung.

13. Cu ce ganduri incepeti, de obicei o zi de munca? Cu ce tip de gesturi, cu ce tip de preocupari?

Mă trezesc în fiecare dimineaţă cu gânduri de mulţumire şi apreciere şi îmi planific să am “a happy day”. Acest lucru mă ajută să trec peste momentele uneori grele sau dificile din timpul zilei. De fapt eu văd soarele, char dacă plouă sau este ceaţă. Fiecare zi este minunată şi mulţumesc, că pot să o trăiesc.

14. Exista ceva ce nu vă vedeati facand cu cativa ani in urma, o schimbare radicala a ultimului an, la nivel de atitudine, rutina, stil de business?

“Happy Thinking” la Happy Kids şi Şcoala Internaţională a devenit un mod de a comunica şi lucra. Începând de anul trecut ne concentrăm activitatea de zi cu zi asupra găsirii de soluţii şi nu a plângerilor şi problemelor.
Cuvintele de apreciere adresate copiilor, profesorilor, devin încet-încet un mod de viaţă. Am învăţat, că totul are un început şi că implementarea durează.

15. Cu ce ganduri priviti spre sfarsitul de an?

Cu încredere în viitor şi în posibilităţile nelimitate pe care educaţia o poate oferi tuturor – copii şi adulţi.