sâmbătă, 3 aprilie 2010

Educatia - un mod de viata









Interviu cu Simona Baciu fondator/manager Scoala Internationala Cluj

Care este povestea parcursului dumneavoastra in domeniul educatiei?
Simona Baciu
Imediat dupa revoluţia din 1989, pe atunci profesor la un liceu din Cluj, am înfiinţat o societate comercială care a început sa confecţioneze ursuleţi din plus. Din profitul obţinut astfel, am deschis în anul 1993 Grădiniţa Happy Kids, în una dintre camerele apartamentului familiei. Gradiniţa făcea parte din familia Baciu, iar singurul angajat la acea vreme eram eu. Numărul copiilor era de 12, iar investiţia iniţială a fost de 100 DEM. In anul 1995, datorită creşterii numărului de copii înscrişi şi a spaţiului prea mic, grădinţa a închiriat un apartament mai mare şi am angajat personal.
In anul 1996, impreună cu soţul meu, Dan Baciu, am infiinţat Fundaţia “Copii Fericiţi”, cu scopul de a prelua activităţile iniţiate până atunci şi a oferi un cadru dezvoltării şi diversificării permanente a serviciilor de educatie. In anul 1997 grădiniţa s-a mutat într-un spaţiu nou. Dezvoltarea bazei materiale a fost susţinută financiar şi material de persoane particulare şi instituţii din tara si din străinătate. Generozitatea acestor persoane şi instituţii, precum şi entuziazmul şi energia investite de catre noi, au făcut posibilă dezvoltarea noastra ulterioara.
In anii care au urmat, activitatea s-a desfasurat in spatii inchiriate, iar in anii 1998 -1999 s-a construit primul sediu al gradinitei. Tot acolo s-au deschis in anul 2000 portile scolii primare si in 2004 ale gimnaziului, ambele functionand sub numele de Scoala Internationala Cluj. In anul 2008 s-a infiintat si liceul.
Pornind de la o investitie initiala de 100 DEM am ajuns azi la un proiect de 10 mil de euro, din care 3 mil deja investiti intr–un campus educational pre-universitar la standarde internationale. Iată cum, cu energie şi entuziasm, s-a ajuns de la ursuleţii de pluş la peste 2400 de copii si 1500 de adulţi care au beneficiat pâna astăzi de programele noastre de educaţie.

Proiectul Campusului este unul ambitios si de mari dimensiuni. Cum va arata in final investitia de care aminteati?
Simona Baciu
Ideea campusului scolar a venit in urma unor schimburi de experienta si a burselor de studiu in SUA si Anglia. Am observat ca facilitatile oferite cresc considerabil calitatea educatiei prin faptul ca elevii si profesorii au mai multe metode de interactiune si de vizualizare sau de aplicare practica a teoriei pe care o presupune curricula nationala. Campusul va include spaţii cu dotări corespunzătoare pentru cinci niveluri de învăţământ (creşă, grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu),dar si auditorium şi centru de training (oferind un cadru pentru învăţarea continuă), complex sportiv (constituit din sala de sport, terenuri de sport si piscină) si internat.
Şcoala primară, gimnaziul şi liceul sunt deja finalizate si presupun săli de clasă, sală pentru ştiinţe elementare, sală profesorală, laborator multimedia, laboratoare şi cabinete realizate la nivel de disciplină sau arie curriculară, administraţie, secretariat, sălile de muzică şi artă, bucatărie şi sală de mese, biliotecă, spaţii pentru recreaţie şi sport. Prin proiect au fost stabilite spaţii care permit accesul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi (grupuri sanitare, lift, săli de clasă cu mobilier adecvat).

Scoala condusa de dumneavoastra a fost desemnata in 2009 Scoala Anului in Romania, in cadrul galei Premiilor in Educatie, de catre Fundatia Dinu Patriciu. Care au fost considerentele acordarii acestui premiu substantial?
Simona Baciu In cadrul Galei Premiilor in Educatie organizata de Fundatia Dinu Patriciu in octombrie 2009, Scoala Internationala Cluj a fost desemnata Scoala Anului. Distinctia „Scoala Anului” a fost acordata pentru educatia formala realizata conform curriculumului national, proiecte educationale si activitati extra-scolare, oportunitati de invatare si motivare pentru elevi , dialogul permanent intre profesori, parintii si elevi si activitati de strangere de fonduri si implicare in comunitate.
Scoala Internationala Cluj a fost desemnata Scoala Anului ca urmare a modului in care este organizat procesul educational in scoala, devenind o alternativa moderna la invatamantul traditional. Modelul practicat de noi este un sistem de educatie bazat pe valori, care incurajeaza excelenta academica, creativitatea, responsabilitatea si respectul pentru diversitate prin educatia caracterului si programe de incurajare a cititului, printre altele. Programele educationale sunt centrate pe elev, atat in programul de scoala propriu-zis, cat si in cele de tip de after school.
Cea mai sigura investitie in viitorul unei tari este in educatie. Scoala reprezinta alaturi de familie contextul in care copilul se transforma in adult. Depinde astfel de noi ca viitorul adult sa fie unul responsabil, pregatit sa se adapteze schimbarilor din viata, sa invete sa lupte ca sa castige. Acesta distinctie este rodul muncii unei echipe formate de-a lungul anilor de profesori, elevi si parinti. Increderea pe care am castigat-o in timp din partea comunitatii locale clujene a contribuit la posibilitatea de a derula acest program in beneficiul comunitatii. Acest premiu ne onoreaza si ne motiveaza sa continuam proiectul nostru cu acelasi entuziasm.

Am inteles ca anul scolar 2010/2011 aduce ceva cu totul nou fata de oferta educationala a anilor anteriori. Ati putea sa ne oferiti cateva detalii?
Simona Baciu
Scoala noastra vine in intampinarea tuturor familiilor care cauta o educatie de excelenta pentru copiii lor in Romania. Deschiderea in Septembrie 2010, la Cluj, a primului liceu care urmeaza curriculumul Cambridge va oferi elevilor posibilitatea de a invata intr-un sistem modern de educatie bazat pe performanta, care reprezinta o alternativa la invatamantul traditional romanesc. Elevii vor urma un program de educatie exclusiv in limba engleza, predat de profesori dedicati, implicati si motivati, atat romani cat si vorbitori nativi. Limba romana va fi studiata in toti anii de liceu conform curriculumului national.
La sfarsitul liceului elevii vor da examene de prestigiu, recunoscute in peste 150 de tari, numite A Levels. Diploma obtinuta este echivalentul diplomei romanesti de bacalaureat cu diferenta ca poate fi folosita atat la admiterea in universitatile romanesti cat si la universitati de top din toata lumea. Scoala Internationala este prima scoala din Romania care a semnat un parteneriat cu o universitate straina, The University of East Anglia. Acest acord garanteaza la absolvirea scolii noastre accesul la universitatea East Anglia a elevilor care indeplinesc criteriile necesare pentru inscrierea la cursurile dorite. Scoala cauta de asemenea sa creeze partenariate cu universitati americane de top si este deja in parteneriat cu Fulbright Advising Center din Bucuresti pentru a oferi elevilor cele mai mari sanse de a intra intr-o universitate internationala de prestigiu.

In ce masura sunt accesibile serviciile educationale oferite de dumneavoastra copiilor din familii cu venituri mai modeste?
Simona Baciu
Principiul dupa care dorim sa ne ghidam este acela de a oferi tuturor sansa la educatie de calitate. De aceea am dezvoltat proiectul FIE, adica Fii investitor in educatie, un program amplu de burse care isi propune sa ofere sanse egale si acces la educatie de calitate pentru elevii cu posibilitati financiare reduse, care provin din mediul rural si urban al judetului Cluj. Programul de burse a inceput in 2005 si am acordat un numar de aproximativ 15 burse anual, rezultand mai mult de 100 de burse. Numarul cererilor creste anual, de aceea ne dorim atragerea cat mai multor sustinator din comunitate pentru a putea creste numarul de elevi acceptati. Prin acest program ne propunem sa identificam si sa sustinem elevii motivati sa invete si sa atinga performanta, dandu-le sansa sa invete in scoala noastra.

Care sunt elementele ce diferentiaza oferta dvs ca instutie educationala pre-universitara de oferta sistemului de stat?
Simona Baciu
Sistemul de invatamant din Romania are nevoie de o schimbare esentiala in special in ceea ce priveste mentalitatea si metodele procesului educational. Cadrele didacatice sunt schimbarea, de aceea noi investim in acestea prin programe de dezvoltare personala si profesionala. Educatia bazata pe valori a reusit sa-i motiveze si sa-i faca sa se simta mandri ca sunt dascali si ca astfel au ocazia sa puna piatra de temelie la viitorul mai bun al unor tineri. Fata de educatia traditioanala, oferim deschidere, entuziasm si multa munca. Ceea ce obtinem inseamna rezultate excelente la invatatura, copii cu simt civic si incredere de sine, care sunt motivati sa caute excelenta in educatie. Evaluarea elevilor se face tinand cont atat de cunostintele academice, cat si de implicarea, disciplina si stradania elevilor. Scoala este un spatiu destinat invatarii atat in salile de clasa si biblioteca, cat si prin implicarea in activitati sociale de intr-ajutorare a semenilor.
Scoala Internationala Cluj este un model prin metodele educationale si prin gradul de implicare al profesorilor, reusind astfel sa facem o diferenta in sistemul educational romanesc. Scoala noastra este rezultatul angajamentului si entuziasmului profesorilor, sprijinului primit de la membrii boardului, de la partenerii scolii, pornind de la cei institutionali pana la cei educationali care au contribui la crearea unui sistem educational modern.

Interviu realizat de Cristina Mihaela Pop
Foto Cristina Mihaela Pop
Business Woman
Aprilie 2010